Wat is BPPV?
BPPV staat voor benigne paroxysmale positioneringsvertigo. Het is een goedaardige en houdingsgebonden duizeligheid die optreedt in aanvallen. Bij BPPV zijn de oorsteentjes uit de utriculis losgeraakt en in de semicirculaire kanalen tercht gekomen. Bij bewegingen van het hoofd, zullen de oorsteentjes in deze kanalen ook veranderen van plaats waardoor men duizelig wordt. BPPV is een veel voorkomende oorzaak van duizeligheid (20%). Men klaagt over draaiduizeligheid (vertigo) van enkele seconden, een zweverig gevoel, evenwichtsproblemen en misselijkheid al dan niet met braken.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan gesteld worden op basis van de bevindingen van de patiënt in combinatie met de Dix-Hallpike test. Bij deze test wordt de patiënt vanuit zit naar lig gebracht met het hoofd achterover gebracht en 45° gedraaid naar links of rechts. Wanneer het gaat om een BPPV, zullen de ogen van de patiënt in één van deze posities beginnen draaien (nystagmus). De therapeut kan de draaiing van de ogen vaststellen, maar de patiënt zal zelf ook de duizeligheid aanvoelen eventueel gepaard gaande met misselijkheid.
Behandeling
Door het gebruik van therapeutische manoeuvres (Vb: Epley), kunnen de losgekomen oorsteentjes terug op hun plaats worden gebracht (utriculus). Het hoofd wordt achtereenvolgens in vier verschillende posities gebracht. Elke positie moet het hoofd ongeveer 30 seconden aanhouden. Uw therapeut zal u hierin ondersteunen met de correcte techniek. Eenmaal de klachten verminderen zullen er thuisoefeningen worden meegegeven.